OssiTiihonen Kriittistä ajattelua

Tekniikan Maailmassa viisi sivua ilmastohömppää - peruin tilauksen

Tekniikan Maailma julkaisi tänään 28.11.2018 viisi sivua tekstiä ja kuvia ilmastonmuutoksesta. Kaikki jutut lähtivät olettamuksesta, että hiilidioksidi CO2 on ’syyllinen’ lämpötilan nousuun, että lämpötilan nousu on paha asia ja että CO2 nousu johtuu ihmisestä. Yhtään kriittistä mielipidettä jutuissa ei ollut, vaan ym. olettamus otettiin totena ja kerrottiin oletettuja katastrofaalisia seurauksia.

Peruin Tekniikan Maailman tilauksen. On se surkeaa, kun perinteinen TM:kin ottaa hörhöilyn tosissaan.

Laitetaan tähän perään nyt sama lista kuin edellisessäkin postauksessani:

Tosiasioita hiilidioksidista:

  • Hiilidioksidi CO2 on heikko kasvihuonekaasu ja sen vaikutus lämpötilaan on vähäinen.
  • CO2 on elämälle välttämätön kaasu. Jos CO2 laskee liian alas, kasvit kuolevat. CO2 pitää yllä Maapallon tarvitsemaa ilmakehää.
  • CO2 pitoisuus ilmassa on todella pieni.
  • Mitä suuremmaksi CO2 pitoisuus nousee, niin sitä paremmin kasvit voivat.
  • Maapallo vihertyy tällä hetkellä CO2 pitoisuuden nousun vuoksi.
  • Jääkairauksista tiedämme, että ilmaston lämpötila nousee ensin ja vasta sitten CO2 pitoisuus. On siis todennäköistä, että ilmaston hidas lämpeneminen aiheuttaa CO2-pitoisuuden nousun, eikä toisinpäin.
  • Ilmasto ei ole lämmennyt noin 20 vuoteen.
  • Suomen CO2 tuotto on Tilastokeskuksen mukaan laskenut vuosivälillä 1990-2018 noin 21 %. Jos siis uskoisi, että hiilidioksidilla CO2 olisi joku vaikutus, niin silloin voisi todeta, että Suomen kansa on tehnyt jo osansa.

Yllä olevat tosiasiat voi kukin tarkastaa googlettamalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Ossi Tiihonen

Huvittavinta ja surkeinta on ehkä se, että TM:n pääkirjoituksessa päätoimittaja Reijo Ruokanen kirjoittaa mm. "TM on Suomen suurin tiedemedia. Mitä enemmän huuhaa saa jalansijaa, sitä suurempi on tarve tiedejournalismille."

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen

Huvittavinta ja surkeinta on ehkä se, että blogisi ihan alleviivaa tätä väittämää :)

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Tiihonen vaikuttaa olevan ajatuksineen korkeatasoisessa seurassa, erään suurvallan päämieskin harrastaa ilmasto-ongelmia esiin nostavien tieteellisten tulosten vähättelyä.

Ossi Tiihonen

Ehkä hän ymmärtää, että häntä yritetään vedättää? Kannattaisi vähän kaivella kriittistä tietoa.

Tällaiselle tavalliselle tallaajallekin on jo selvää, että
- Globaalia ilman lämpötilaa ennustavat matemaattiset mallit eivät toimi. Paitsi venäläisten, joka perustuu auringon aktiviteettiin.
- IPCC etc. ovat ennustaneet ilmaston lämpenemistä, merenpinnan voimakasta nousua ja vaikka mitä katastrofeja jo kymmeniä vuosia. Eipä ole näkynyt ja se on syönyt uskottavuuden noilta ennusteilta.
- CO2 on heikko kasvihuonekaasu, joten siihen keskittyminen on turhaa.
- Kun ilmaston lämpötila on vaihdellut koko maapallon olemassaolon ajan, niin vaihtelu on selvästi luontaista. Ihmisellä lienee jokin pieni vaikutus, mutta se on todennäköisesti minimaalinen luontaisiin isoihin vaikutuksiin verrattuna.

Trump on varmaan tajunnut nuo samat asiat. Kuten myös Putin ja kiinalaiset.

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

Oletko ihan 100% varma ettei sinun käsityksesi perustu harhaanjohtamiseen ja "tietoon" johon itse suhtaudut kritiikittä?

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #5

Anton, tuolle hörhöjoukolle on ihan turha yrittää asiallisesti vastata, kaikki menee heiltä kuin hanhen selästä. Ihan sama kuin selittäisit maapallon olevan oikeasti pyöreä. Onneksi Suomen päättäjät ovat sittenkin keskivertokansalaisia fiksumpia ja suhtautuvat ilmastonmuutokseen jonkinlaisella vakavuudella.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"- CO2 on heikko kasvihuonekaasu, joten siihen keskittyminen on turhaa."

Hiilidioksidi on heikko kasvihuonekaasu, mutta:

200 megatonnia ylimääräistä hiilidioksidia vuosittain kiertoon aiheutti joukkotuhon.

Ihmiskunta päästää tällä hetkellä noin 10000-16000 megatonnia vuodessa hiilidioksidia kiertoon.

Eikö ihmiskunnan selviytymisellä ole mitään merkitystä?

"- IPCC etc. ovat ennustaneet ilmaston lämpenemistä, merenpinnan voimakasta nousua ja vaikka mitä katastrofeja jo kymmeniä vuosia. "

Liian lyhyt aikaväli. Puhut jostain ihmisen elinaikana tapahtuvista asioista vaikka muutos kestää sukupolvien ajan.

"- Kun ilmaston lämpötila on vaihdellut koko maapallon olemassaolon ajan, niin vaihtelu on selvästi luontaista."

Todista että ihminen ei sitä tee, koska luontaisten vaihteluiden mukaan ilmaston pitäisi viilentyä.

"Trump on varmaan tajunnut nuo samat asiat. Kuten myös Putin ja kiinalaiset."

Trump on liian pölhö tajuamaan asiaa. Tällä kaverilla ei ole taloudellista kytköstä sanoa asioita: https://www.msnbc.com/all-in/watch/bill-gates-dish...

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen

Tähän argumentaatiovirheeseen sinunkin useimmat ilmastonmuutosta koskevat blogisi pohjautuvat, uskot ettei nobelin palkinnon saanut voisi olla väärässä tai valehdella vaan ostat heidän väitteensä sellaisinaan tekemättä ollenkaan taustatutkimusta. Tämä on meille ihmisille ihan luontaista, hyväksyä miellyttävät väitteet ja etsiä niille todisteita: https://yle.fi/uutiset/3-10518442

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Ei taida Anukatariina tietää että aurinko on menossa "talviunille", sitä kautta glopaali ilmasto on jo jäähtynyt parin viimeisen vuoden aikana 0.56°C . Myös co2 pitoisuuden nousu on pysähtynyt. Tota kautta kaikki noi tekniikan maailman väitteet on pelkkää shaissea. Muutaman vuoden päästä jos viileneminen jatkuu niin fanaattisimmatkin co2 uskovaiset luultavasti joutuu muuttamaan kantaansa.

Onneksi sentään joku media uskaltaa julkaista tällaisia uutisia.
https://www.savonsanomat.fi/ulkomaat/Pieni-j%C3%A4...

Edittiä, toi unohtu.

"Inconvenient Science: NASA data show that global temperatures dropped sharply over the past two years. Not that you'd know it, since that wasn't deemed news. Does that make NASA a global warming denier?Aaron Brown looked at the official NASA global temperature data and noticed something surprising. From February 2016 to February 2018, "global average temperatures dropped by 0.56 degrees Celsius." That, he notes, is the biggest two-year drop in the past century."The 2016-2018 Big Chill," he writes, "was composed of two Little Chills, the biggest five month drop ever (February to June 2016) and the fourth biggest (February to June 2017). A similar event from February to June 2018 would bring global average temperatures below the 1980s average."

https://www.investors.com/politics/editorials/clim...

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

Matti hyvä, ei ilmaston lämpötilan kehityksestä voi oikein tehdä mitään päätelmiä kahden yksittäisen kuukauden perusteella.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Ei niin eikä edes kahden vuoden vaikka tossa just yksi veti viime kesästä johtopäätöksiä väittäen muita hörhöiksi, lol.Ja olihan viime kesä kyllä lööpeissä jatkuvasti ja siitä veti johtopäätöksiä lähes kaikki "laatu"mediat.
Omituista toi glopaali lämpötilojen lasku on kun väitetään että co2 "hallitsee" lämpötilaa. ITL kerkes jo väittämään että tämä nykyinen aurinkominimi ei juurikaan vaikuta lämpötiloihin, koska ilmastonmuutos.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Valtion pitäisi ryhtyä kiireisesti tukemaan mahdollisimman suurikulutuksisia autoja ja subventoimaan lentomatkailua, että pystymme ehkäisemään tämän tulevan jääkauden, joka kolkuttaa hyisillä sormillaan jo ovella. Joka perheelle pitää kustantaa lentomatka kerran kuussa Taikkuihin ja hankkia vanhalla, vähintään kuusilitraisella veekasilla varustettu auto, jota saisi mielellään tyhjäkäyttää läpi yön. Esimakua tulevasta jääkaudesta saimme viime kesänä, joka kuten kaikki muistavat, oli hirmu kylmä.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Kannatetaan, mulla on usea jenkkiauto ;) .

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

En haluaisi olla tunkeileva ja epäkohtelias, mutta blogisti tyrmää Suomalaista lehdistöä aika tehokkaasti. Ensin HS:t, sitten TM:n, ehkä seuraavaksi URSAN:n tai vaikkapa SATS:n (Suomen Avaruustutkimus-seuran)?

Toki osittain on aiheellista torua valtamediaa lehdistön osalta, joka ennemminkin luo julkisuutta ja pyrkii turvaamaan levikkinsä. Siinä olisi syytä olla kriittinen.

Mutta jos puhutaan tieteestä, siinä pyritään depatoimaan, ei julistamaan lopullisia totuuksia, kuten blogisti antaa ymmärtää.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Ohessa todellista dataa GHG:s (lähde UNEP).

Chapter 2, sivulla 6 kaksi graafia, jotka osoittavat GHG:s emissiot vuodesta 1970 lähtien, sekä maan käytön vaikutukset.

http://wedocs.unep.org/bitstream/handle/20.500.118...

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Oliko tämä kirjoitus siis jonkin aikaa poistettu ?

Vai onko blogisti blogattu , ettei hän voi kommentoida ?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset