OssiTiihonen Kriittistä ajattelua

YLE:lle kehuja tieteellisestä ilmastonmuutosuutisesta

YLE julkaisi eilen 16.11.2018 uutisen

"Grönlannin jään alta löytyi jättikraatteri – asteroidissako syy ilmastonmuutokseen 12 800 vuotta sitten?"

https://yle.fi/uutiset/3-10512685

 

Uutisessa ovat poikkeuksellisia seuraavat asiat:

- Uutinen ylipäänsä julkaistiin. Usein tällaiset uutiset, jotka kyseenalaistavat ajatuksen, että ihminen on ainoa syyllinen ilmastonmuutokseen, näyttävät päätyvän ei-julkaistaviin.

- Jo otsikossa ehdotetaan, että asteroidilla on ollut vaikutus ilmastoon. Tämä lienee kaikille omilla aivoillaan ajatteleville selvää, että näin on käynyt mikäli meteoriitti on ollut riittävän suuri.

Nyt ei vielä tiedetä kraaterin synnyn ajankohtaa, mutta ajankohta jätetään avoimeksi. Jutussa puhutaan asteroidista. Oikeastaan vakiintuneen käytännön mukaisesti pitäisi puhua meteoriitista, koska kappale on päätynyt maan pinnalle asti. Juttu on kokonaisuudessaan sellainen tiedeuutinen, joita allekirjoittanut tykkää lukea - perustuu faktoihin ja kirjoittaja on suhtautunut aiheeseen ilman havaittavaa omaa asennetta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Jutussa puhutaan asteroidista. Oikeastaan vakiintuneen käytännön mukaisesti pitäisi puhua meteoriitista, koska kappale on päätynyt maan pinnalle asti.»

Melkein noin, paitsi että kappale muuttaa nimeään siirtyessään avaruudesta ilmakehään ja edelleen maankamaralle. Asteroidista tulee pudotessaan meteori ja edelleen meteoriitti.

Eli kun avaruudessa liikkunut meteoroidi tai asteroidi tai komeetta putoaa Maan ilmakehään, tulee siitä ilmakehässä pudotessaan meteori, joka saattaa synnyttää meteorikraaterin, ja jonka maahan asti pudonneita jäänteitä kutsutaan meteoriiteiksi. Sekavaa, eikö?

Meteoriitti on siis maasta löytynyt kivilaji. Asteroidi-termi oli uutisessa oikea, kun puhuttiin siitä taivaankappaleesta, joka putosi. Grönlannistahan ei löytynyt meteoriittia vaan meteorin aiheuttama kraateri. Meteorikraateri syntyi siis asteroidin putoamisesta.

Ossi Tiihonen

Kiitos tarkennuksesta. Grönlannista on muuten löytynyt paljonkin meteoriittia. Nyt on löytynyt ehkä tuon meteorin osumakohta, josta meteoriitti on muodostunut, kts.
http://sciencenordic.com/greenlands-iron-age-came-...
Osittain tuota meteorikraateria osattiin kai etsiä noiden meteoriittilöytöjen perusteella.

Tuo ei ole historiassa kovin harvinaista. Mm. muinaisessa Egyptissä rauta oli arvossaan ja meteorirautaa on löytynyt käsiteltynä mm. Tutankhamonin haudasta tikarin muodossa:
https://en.wikipedia.org/wiki/Tutankhamun%27s_mete...
https://en.wikipedia.org/wiki/Meteoric_iron

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Asteroidi (muinaiskreikan sanoista aster ’tähti’ ja -eides ’muotoinen’) on varsinaista planeettaa pienempi ja meteoroidia suurempi kivinen kappale, joka kiertää Aurinkoa." (Wiki)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Jukatanin niemimaalle putosi 65 miljoonaa vuotta sitten asteoroidi joka tuhosi dinosaurukset ja paljon muita maapallon eläinkuntaa, tämän jälkeen on tippunut lähinnä meteoriitteja joista ei juuri ongelmaksi asti ole.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Tuohon blogin teemaan sanoisin, että kyllä kaikki impaktit ovat vaikuttaneet maapallon ilmastoon. Tosin nykyiseen ilmastonmuutokseen sillä ei ole suoranaista tai välitöntä vaikutusta. Antroposeenin vaikutus on niin nopeaa.

Ossi Tiihonen

Kommenttisi alkuosasta olemme varmaankin samaa mieltä - nyt sitten toivomme, ettei tuollainen kivi kolahda taivaalta lähitulevaisuudessa uudestaan.

Ihmisen vaikutuksesta olemme selkeästi eri mieltä. Olen valmistelemassa siihen liittyvää vähän pidempää juttua, joka on luultavasti Hannu enemmän sinua kiinnostava. Matematiikkaa jne.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

6. No katsotaan mitä saadaan aikaiseksi. Mutta sitä ennen suosittelen sinua ajan kanssa lukemaan Ilmatieteen laitoksella vaikuttaneen prof. Heikki Nevanlinnan yhteenvedon otsikolla:

”Auringon säteilyn muutokset ja maapallon lämpötila”

Yhteenveto on valmisteltu toimittajien ilmastonmuutoskoulutuspäiville 7.-8.2.2012

http://lustiag.pp.fi/data/Critical/Nevanlinna_toim...

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #7

Kiitoksia Hannu mielenkiintoisesta linkistä.
Muutama kohta tuossa paperissa hiukan äkkiseltään oudoksutti, mutta mitäpä siitä.
Voin vain kuvitella kuinka moni toimittaja putosi kärryiltä jo johdanto-osassa.
Suomessa on myös tutkijoita, joilla on vastakkainen käsitys auringon roolista.
https://pubs.geoscienceworld.org/gsa/gsabulletin/a...

Mutta ehkä kaikkein mielenkiintoisin kohta tuossa Hannun kommentissa oli tuo "toimittajien ilmastonmuutoskoulutuspäivät". Tämä on ilmeisesti Ilmatieteenlaitoksen järjestämä tilaisuus.
https://ilmatieteenlaitos.fi/koulutus-toimittajille

Pistää hiukan ihmettelemään, mikä on ko. koulutuksen tarkoitus. Miksi toimittajia tarvitsee kouluttaa ilmastonmuutokseen? Aiotaanko heistä tehdä tutkijoita? Kuka koulutuksen maksaa ja miten toimittajat koulutukseen valitaan?

Jos kurssi on verovaroin toteutettu, kurssimateriaali on lie julkista?
Missä se on nähtävissä?

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta Vastaus kommenttiin #12

12. Heikille kommenttiin 12.

Vastakkaisia tutkimuksia ihan varmasti löytyy.

Mitä IL:n toimintaan tulee, instituutti alkaa olla Suomessa jo instituutio. Se osaaminen ja pitkäaikainen kokemus mikä sieltä löytyy, on lähtöisin jo 1800-luvun puolivälistä aina näihin päiviin Helsingin Kumpulan kampukselle.

Nykyisin tutkimus ja havainnot keskittyvät aina meristä - avaruuteen. Kampuksella vaikuttaa mm. Helsingin yliopiston kemian, fysiikan ja matematiikan laitokset, kosmologiaa unohtamatta. Eli kokemusta ja synergiaa löytyy ja näkisin, että IL on kyllä maailman kärkeä.

IL järjestää silloin tällöin koulutuspäiviä sekä henkilöstölle, että joskus myös IL:n yhteistyökumppaneille. Joskus järjestetään myös avoimien ovien päiviä kansalaisille. Eli ei näissä koulutusasioissa ole mitään ihmeellistä. Siellä käy myös vierailevia professoreja ja tutkijoita laidasta - laitaan ympäri maailmaa.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #13

Kiitos Hannu tiedosta.
Perinteikäs instituutio tosiaankin!

Osaisitteko Hannu, kun tunnette kuviot, kertoa, mistä tuo koulutusmateriaali olisi saatavissa? Voisi tässä sivistää itseäni.

Onko nähtävissä merkkejä, että IL aiottaisiin yhtiöittää?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Jonkinlainen isompi kivi tippuu noin tuhannen vuoden välein. Siperiaan tärähti 100v sitten.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Otsikon mukainen uutinen on todellakin harvinaista herkkua. Kiitos siitä.
Jokohan toimittaja sai potkut...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Median tiedesivut ovat olleet kymmeniä vuosia väärällään esimerkiksi jutuista, joissa kerrotaan ilmastonmuutosten vaikutuksista moniin maapallon sukupuuttoaaltoihin.

On omituista suhteellisuudentajuttomuutta ja kertakaikkinen kategoriavirhe kuvitella, että joku mediassa yrittäisi sensuroida juttuja, joissa ilmastonmuutosta aiheuttaa jokin muu kuin ihminen. Meidän nisäkkäiden nykyinen valta-asema on varmasti osin seurausta 66 miljoonan vuoden takaisen asteroidin aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta.

Enkä muista ikinä nähneeni edes sellaista artikkelia, jossa viimeisin mannerjään sulaminen pantaisiin ensisijaisesti ihmisen syyksi.

Nämä ovat täysin irrelevantteja asioita, kun puhutaan siitä, mikä aiheuttaa mitäkin niille miljardeille ihmisille, jotka asuvat sähkön varassa merenrantojen kaupungeissa. Tällaista ilmiötä ei vielä ollut 50 vuotta sitten, saati 50 000 vuotta sitten, tai 50 miljoonaa vuotta sitten.

On suurimmaksi osaksi ihmisen kaupunkikulttuurin itsensä päätettävissä, miten se haluaa pitää päät pinnan yläpuolella, kirjaimellisesti.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Yhdyn tietysti kehuun kiintoisan spekulaation julkaisemisesta. Mutta mikään ei voisi olla normaalimpaa journalismia.

Ossi Tiihonen

Niin, ilmasto muuttuu ja on aina muuttunut. Miksi tällä kertaa muutos ei voisi olla luontaista?

Suomessa on useita tieteilijöitä, jotka eivät pääse läpi HS:ssa ja YLE:ssa. Niinpä ovatkin perustaneet omat bloginsa tai kirjoittavat muualle:
https://ilmastofoorumi.fi/asiasanat/jarvinen-antero/
http://aveollila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/223183-i...
https://ilmasto.wordpress.com/

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Outoa pään pensaaseen panemista.

Kun itse menin kouluun, ihmisten lukumäärä oli juuri ylittänyt kolme miljardia. Suurin osa asui maalla, sähköä ei ollut juuri kenelläkään ja fossiilisia polttoaineita käytettiin vain siellä täällä.

Kohta meitä on kahdeksan miljardia, enemmistö asuu kaupungeissa, erittäin suuri osa meren rannalla. Ei ole mitenkään maailman vaikeimpia asioita laskea, miten kaupunkikulttuuri ja jäljelle jääneiden fossiilisten polttoaineiden rippeiden kaivaminen vaikuttavat. Nämä ovat asioita, joille on jotakin tehtävissä.

Brasilian uusi hallitus näkee Amazonasin ilmeisesti lähinnä rakentamattomana tonttina. Ehkä opimme jonkin "luontaisen" muutoksen avulla hengittämään dieseliä hapen sijasta, mutta hiukan epäilen.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Niin, ilmasto muuttuu ja on aina muuttunut. Miksi tällä kertaa muutos ei voisi olla luontaista?"

Onhan se ihminen osa luontoa ja ihmisen aiheuttama massasukupuutto on luontaista. Ennenkin on laji aiheuttanut ilmaston muuttumista.

Sehän se tässä on huomiotavaa, että luontaisten syklien mukaan ilmaston pitäisi viilentyä, että siksi kyse on poikkeavasta muutoksesta mitä ihminen tekee.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset